Visdomstenner

Visdomstannen, også kjent som den tredje molar, er den siste tannen som dukker opp i munnen. Den er ofte årsak til ubehag, og i noen tilfeller kan det være nødvendig å fjerne en eller flere visdomstenner. 

Hva er en visdomstann?

Visdomstannen er den tredje og siste kinntannen i hvert hjørne av munnen. Den bryter vanligvis frem mellom 16 og 25 års alder, men dette kan variere. Visdomstenner kan skape utfordringer fordi det ikke alltid er nok plass til dem i kjeven, noe som kan føre til smerte, infeksjoner og andre tannrelaterte problemer. 

Når kan jeg trenge å trekke en visdomstann?

Det er spesifikke situasjoner der fjerning av visdomstenner blir nødvendig. Her er noen eksempler på når det kan være hensiktsmessig: 

 • Mangel på plass: Hvis det ikke er nok plass for visdomstannen til å bryte frem korrekt. 
 • Karies: Vanskeligheter med å holde visdomstennene rene kan føre til karies som ikke lar seg behandle. 
 • Betennelse eller infeksjon: Vanskeligheter med å holde rent kan også føre til betennelse eller infeksjon i eller rundt visdomstannen, slik at den må fjernes. 

Vanlige problemer og behandlinger

Visdomstenner kan føre til en rekke problemer, så det er viktig å forstå hvordan disse kan håndteres eller forebygges:  

 • Vanskeligheter med å rengjøre: Visdomstenner som er vanskelige å nå og rengjøre skikkelig, kan føre til karies og tannkjøttsykdom. 
 • Infeksjoner (perikoronitt): Hvis tannkjøttet rundt en delvis frembrutt visdomstann blir betent og infisert. 
 • Trykk og smerte: Noen ganger kan det føles som om det er press mot andre tenner. Vanskeligheter med å holde rent kan føre til betennelse i tannkjøttet, som igjen kan føre til ømhet i området.

Når bør jeg søke tannbehandling for en visdomstann?

Det er viktig å vite når du bør søke profesjonell hjelp for problemer med visdomstenner. Her er noen tegn på at det er på tide å bestille en time hos tannlegen: 

 • Smerte eller ubehag: Hvis du opplever smerte eller ubehag fra visdomstennene dine. 
 • Hevelse eller infeksjon: Hvis du har tegn på infeksjon, som hevelse eller rødhet rundt visdomstannen, bør du oppsøke tannbehandling så snart som mulig. 
 • Vanskeligheter med å åpne munnen: Hvis du har problemer med å åpne munnen eller vanskeligheter med å spise på grunn av visdomstennene dine, bør du søke tannbehandling så snart som mulig. 

Forebygging og pleie

Å ta vare på visdomstennene dine er en viktig del av den generelle munnhelsen. Her er noen tips for å forebygge problemer og opprettholde god hygiene: 

 • God munnhygiene: Børst og bruk tanntråd regelmessig, spesielt rundt visdomstennene. 
 • Riktig kosthold: Unngå mat og drikke med mye sukker som kan bidra til karies. 
 • Regelmessige tannlegebesøk: For å overvåke utviklingen og helsen til visdomstennene dine, og her har du som pasient et eget ansvar. 

Problemer med en eller flere visdomstenner?

Hvis du opplever noen ubehag eller problemer med visdomstennene dine, ikke nøl med å kontakte oss for en grundig undersøkelse. Vårt team av erfarne tannleger er her for å gi deg den beste mulige veiledningen og behandlingen basert på dine individuelle behov. 

Vi forstår at tanken på å ta vare på eller trenge å fjerne visdomstenner kan virke overveldende. Derfor streber vi etter møte dine spørsmål og bekympringer på en rolig og støttende måte. Vårt mål er ikke bare å behandle eventuelle tannproblemer, men også å veilede og informere deg om hvordan du best kan ta vare på din munnhelse. 

Bestill en time for å undersøke hvordan vi kan hjelpe deg med visdomstennene dine eller noen andre tannbehandlingsrelaterte behov.