Karies (hull i tennene)

Et hull i tannen, eller karies som det også kalles, er en skade på tannens emalje som kan føre til ytterligere tannproblemer hvis det ikke behandles i tide. 

Hvordan vet jeg om jeg har hull i tannen? 

Et tidlig tegn på hull i tannen kan være en hvit flekk eller stripe på tannens overflate, som indikerer begynnelsen på emaljeskade. Med tiden kan denne flekken bli mørkere, spesielt hvis skaden når tannens rot som ikke er beskyttet av tannkjøttet. I begynnelsen føles ikke disse endringene, men når hullet blir dypere, kan du oppleve isninger eller følsomhet i tannen.  

Symptomer på hull i tannen 

  • Isninger eller følsomhet når du spiser eller drikker varmt, kaldt eller søtt.
  • Murrende eller skarp smerte i tannen, noe som kan være et tegn på at hullet har blitt større.
  • Synlig skade på tannen, som mørke flekker eller hull. 

Årsaker til hull i tennene 

Hovedårsaken til hull i tennene er plakk, et bakteriebelegg som dannes på tennene. Når vi spiser eller drikker noe søtt, omdanner bakteriene sukkeret til syre, som angriper tannens emalje. Hyppig småspising uten å pusse tennene kan øke risikoen for å utvikle hull. 

Når bør jeg søke tannbehandling? 

Hvis et hull ikke behandles, kan det føre til betennelse og infeksjon i tannerven, noe som kan forårsake tannverk og i verste fall føre til at tannen må trekkes eller rotfylles. Hvis du mistenker at du har et hull i tannen, er det viktig å bestille en time for undersøkelse så snart som mulig. Tidlig oppdagelse og behandling kan forhindre ytterligere skader og redusere behovet for mer kompliserte behandlinger. 

Behandling mot hull i tannen 

Å håndtere hull i tennene krever en tilpasset behandlingsplan avhengig av skadens omfang: 

  • Begynnelsen på hull
    De første tegnene på et hull kan være vanskelige å legge merke til. Du kan se en hvit eller mørk flekk på tannen. Dette er et tidlig stadium av emaljeskade, forårsaket av syreangrep fra bakteriell plakk. 
  • Behandling av karies
    I dette stadiet kan forebyggende tiltak være effektive. Regelbesøk hos tannpleieren for å fjerne plakk og tannstein er viktig. Fluorbehandlinger, som fluorlakk, kan styrke emaljen og bidra til å stoppe eller til og med reversere tidlig emaljeskade. Vår anbefaling er å opprettholde god munnhygiene og bruke fluortannkrem.  

Behandling av små hull 

Når et hull begynner å utvikle seg, kan du oppleve isninger eller følsomhet mot kaldt og varmt. Et lite hull er en direkte følge av emaljeskaden som har blitt dypere.  

For små hull er neste steg å fylle igjen skaden for å forhindre ytterligere forverring. Dette gjøres ved først å fjerne den skadede delen av tannen og deretter fylle hullet med et tannfyllingsmateriale, vanligvis et komposittmateriale som ser naturlig ut og gjenoppretter tannens funksjon og estetikk. 

Behandling av større hull 

Et større hull kan gi mer uttalte symptomer som vedvarende tannverk, økt følsomhet og synlig skade på tannen. Dette indikerer at skaden har nådd dypere inn i tannen.  

Ved store hull kan det være nødvendig med mer omfattende tiltak. En større fylling kan være nødvendig, og i noen tilfeller kan en krone anbefales for å gjenopprette tannens form og beskytte den mot ytterligere skader. Hvis hullet har nådd til tannens indre deler, kan en rotfylling bli nødvendig for å fjerne den infiserte pulpaen og forsegle tannen. 

Hull som har spredt seg i tannen 

Hvis et hull tillates å spre seg uten behandling, kan det føre til alvorlige infeksjoner i tannerven og det omkringliggende vevet. Symptomer kan inkludere alvorlig smerte og hevelse. 

For hull som har spredt seg, kreves ofte rotfylling for å redde tannen. Dette innebærer at tannlegen fjerner den infiserte nerven, rengjør kanalene og fyller dem for å forhindre ytterligere infeksjon. I noen tilfeller, der tannen ikke kan reddes, kan tannuttrekning være den siste utveien. Erstatning med et tannimplantat eller en bro kan deretter vurderes for å gjenopprette funksjon og estetikk. 

Har du hull i tannen? Få hjelp hos oss på Torget Tannlegesenter

Vårt mål er å tilby den mest passende og effektive behandlingen for å gjenopprette din munnhelse og forebygge fremtidige problemer. Regelmesig tannpleie og tidlige besøk er nøkkelen til å oppdage og behandle hull i tennene før de utvikler seg til mer alvorlige tilstander. Kontakt oss for å bestille en time for generell tannpleie for å adressere hull i tennene.