Tanntrekking

Å trekke en tann kan være aktuelt ved ulike tannproblemer, men det er et inngrep som kun utføres når det er absolutt nødvendig. Hos Torget Tannlegesenter støtter vi deg gjennom hele prosessen, fra første konsultasjon til eventuell tannuttrekking og fullstendig tilheling. 

Trenger du å trekke en tann? 

En tannuttrekking kan være aktuelt i flere tilfeller, blant annet hvis du har: 

 • En skadet tann: En tann som er alvorlig skadet, for eksempel på grunn av traume eller avansert karies, og som ikke kan reddes.
 • Infeksjon: Dyp rotinfeksjon som ikke kan behandles med rotfylling eller antibiotika. 
 • Plassmangel: For å skape plass eller en visdomstann som forårsaker problemer. 

Eksempler på tenner som ofte trekkes ut 

 • Visdomstenner: Tas ofte ut hvis de fører til smerte eller infeksjoner, eller hvis de på grunn av tranghet og mangel på plass ikke kan vokse ut på en korrekt måte. 
 • Skadet tann: Tenner som er for skadet til å reddes. 
 • Ekstra tann: I tilfeller der en ekstra tann hindrer andre tenner fra å vokse korrekt. 

Når bør du søke hjelp

Hvis du opplever smerte, hevelse eller andre symptomer som du mistenker kan være knyttet til en tann som trenger å trekkes ut, anbefales det at du bestiller en time for undersøkelse så snart som mulig. Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre ytterligere komplikasjoner. 

Å trekke ut en tann – steg for steg  

 1. Første konsultasjon 
  Besøket starter med en grundig undersøkelse. Vi tar eventuelt røntgenbilder for å få en detaljert oversikt over tannens posisjon og tilstand. Hvis tannen må trekkes ut, booker vi en tid for dette. Vi diskuterer også eventuelle vanskeligheter med inngrepet, og vi gir informasjon om hva som kan forventes hvis tannuttrekkingen viser seg å være mer komplisert enn vanlig. 
 2. Forberedelser før inngrepet 
  Vi går gjennom din helseerklæring for å sikre at inngrepet kan utføres trygt. Du får informasjon om hvordan du forbereder deg før inngrepet. 
 3. Lokalbedøvelse 
  For å sikre en smertefri opplevelse, anvendes lokalbedøvelse rundt tannen som skal fjernes. Vi venter til bedøvelsen har full effekt før vi starter selve tannuttrekkingen. 
 4. Selv tannuttrekkingen 
  Tannen fjernes så skånsomt som mulig for å minimere påvirkningen på omkringliggende vev. 
 5. Umiddelbart etter inngrepet 
  En steril kompress legges på uttrekkingsstedet for å kontrollere blødningen. Vi gir deg tydelige instruksjoner om hvordan du skal ta vare på sårområdet for å fremme heling og forebygge infeksjon. 
 6. Etterbehandling og oppfølging 
  Du får informasjon om hva som er normalt å forvente de kommende dagene, samt råd om smertelindring og kosthold. 

Viktig å tenke på etter en tannuttrekking 

Du kan forvente noe smerte og hevelse de første dagene. Normalt sett begynner det å lege innen noen uker, men fullstendig tilheling kan ta flere måneder. Under helingsperioden bør du spise myk mat og unngå å røre ved sårområdet med tungen eller fingrene. Det er viktig at såret holdes rent for å redusere risikoen for infeksjon. 

Pris for å trekke ut en tann 

Kostnaden for å trekke ut en tann varierer avhengig av type og antall tenner, samt kompleksiteten i operasjonen. For mer detaljerte prisopplysninger, kontakt Torget Tannlegesenter. 

Vi kan hjelpe deg med tannuttrekking 

Hvis du tror at du kan trenge å trekke ut en tann, eller har spørsmål eller bekymringer, er du velkommen til å kontakte oss for generell tannpleie. Vårt team av erfarne tannleger er her for å tilby deg den tannbehandlingen du trenger.