Rotfylling

En rotfylling kan bli aktuelt når tannens nerve, eller pulpa, har blitt betent eller infisert. Dette kan skyldes dyp karies, et slag mot tannen, eller sprekker som har gjort at bakterier har trengt seg inn i tannens innerste deler. Behandlingen innebærer at den skadede pulpaen fjernes, kanalen renses og deretter fylles igjen for å forhindre ytterligere infeksjon. 

Hvorfor utføres en rotfylling? 

Hovedmålet med en rotfylling er å redde tannen og unngå ekstraksjon. Å beholde din naturlige tann bidrar til å bevare tyggeevnen din, forhindre at andre tenner forskyves og reduserer behovet for mer kompliserte tannerstatninger. 

Eksempler på når rotfylling kan være aktuelt:

  • Dyp karies som når ned til pulpa 
  • En tann som har blitt betent eller infisert som følge av traume 
  • Sprekker eller frakturer som eksponerer tannens pulpa 

Hvis tannen er død 

Selv om smerten kan avta når tannen dør, betyr det ikke at problemet er løst. Uten behandling kan tannverken returnere, og i verste fall kan hele tannen måtte fjernes. En rotbehandling er avgjørende for å rense både tannkronen og rotens indre, samt for å bevare tannens struktur og forhindre fremtidige komplikasjoner. 

Hva kan skje hvis du ikke tar tak i problemet? 

Hvis en infisert tann ikke behandles, kan det føre til smerte, hevelse og til og med beintap rundt den berørte tannen. I verste fall kan infeksjonen spre seg til andre deler av kroppen. 

Når bør jeg søke tannbehandling? 

Søk tannbehandling hvis du opplever smerte, ømhet ved tygging, følsomhet for varmt og kaldt, eller hvis du legger merke til hevelse rundt en tann. 

Rotfylling steg-for-steg 

For å redde en tann som risikerer å gå tapt på grunn av infeksjon eller skade, kan en rotbehandling utføres slik: 

  1. Åpne tannen: Det første steget i en rotfylling er å skape en åpning til rotkanalen. Dette kan gjøres under lokalbedøvelse eller lignende for å sikre at du er så komfortabel som mulig under prosedyren. 
  1. Rense rotkanalen: Når åpningen er gjort, fortsetter prosessen med å fjerne den skadede pulpaen fra rotkanalen. Ved hjelp av små filer rengjøres og formes kanalen. Å nøye rense bort all infisert vev er avgjørende for å forhindre fremtidige infeksjoner. 
  1. Fylle kanalen: Kanalen fylles med et bakteriedrepende middel som virker i 7–14 dager, avhengig av hvilket stoff som brukes. En midlertidig fylling beskytter tannen i denne perioden. 
  1. Permanent fylling: Ved neste besøk, hvis infeksjonen og symptomene er borte, fyller vi den skadede vevet med gummimaterialet guttaperka og avslutter med en permanent fylling, akkurat som ved en vanlig fylling. 

Tannkrone 

Hvis tannens skade er omfattende og store deler av tannens struktur mangler, kan en tannkrone påføres for å omslutte og beskytte tannen. En tannkrone er en tilpasset kunstig restaurering som dekker den gjenværende delen av tannen, gjenoppretter dens form, styrke og utseende. 

Trenger du å utføre en rotfylling? 

Hvis du opplever noen av symptomene ovenfor, er det viktig å ikke vente. Bestill en time for å få en grundig undersøkelse og vurdering. Vi sikrer at du får den tannbehandlingen du trenger. Kontakt oss for å bestille en time for rotbehandling eller andre tannbehandlinger.