Krone

Fremstilling av krone – Varig tannkrone hos Torget Tannlegesenter i Drammen

En krone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en fylling. Vi fremstiller en kunstig tannkrone som festes over din egen tann for å beskytte det som er igjen av den. Kronen ser naturlig ut og har en lang levetid.

Hva er kronen laget av?

Det finnes flere ulike kronetyper med ulike egenskaper når det gjelder styrke og estetikk.

De to vanligste:

  1. Helkeramiske kroner (rene porselenskroner): Benyttes først og fremst der kravet til et pent resultat er høyt. Det finnes nå svært sterke keramer, slik at denne kronetypen også noen ganger kan brukes på tenner med større tyggetrykk.
  2. Kroner med en innerkjerne av metall med porselen (keram) brent utenpå.

Hvor lenge varer en krone?

Meningen er at en krone skal vare i mange år, men det finnes forhold som kan forkorte levetiden:

  • Brudd av porselen: Uheldige belastninger kan over tid føre til at biter av porselenet knekker av. I noen tilfeller kan den repareres med en fylling, men om funksjon eller estetikk er vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny krone.
  • Karies i kronekanten: Det kan ikke bli hull i selve kronen. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor kronens avslutning. Slike hull kan noen ganger repareres med en fylling. Dersom hullet er for stort, kan det bli aktuelt med ny behandling.
  • Tannsmerter/rotfylling: En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etter hvert få redusert blodomløp i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er beslipt og påsatt krone. For å rotfylle en tann med krone, må man borre en åpning gjennom kronen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med fylling etter at tannen er ferdig rotfylt.

Hvordan ta vare på kronen?

  • Bruke tannbørste nøye og skånsomt i tannkjøttskanten, slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor ut børsten når den spriker.
  • Gjør rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. Ved større mellomrom mellom tennene, vil tannstikker eller mellomromsbørster egne seg best. Mellombørster finnes i ulike størrelser, og brukes på samme måte som tannstikker.
  • Skyll regelmessig med fluor for å unngå karies i kronekanten. Fluor styrker tennene og er derfor viktig for å forebygge karies.